ERA DUNCI LU PANI DI ‘NA VOTA
Chi nustalgia di li tempi juti tanti anni lestu lestu su passati haiu ‘mpressu nni l’ucchi e li la menti ‘ddi tempi antichi misiri e ‘mpurtanti quannu la fimmina era vera fimmina e sacrifici nni facia tanti. Nun c’eranu palazzi e ranni appartamenti comu ni sti tempi ca hannu jiutu avanti, ma staddi, dammusi e cammareddi, strati vicchi, viculi e vaneddi. La fimmina massara e laburjiusa ogni simana faciva lu pani ‘ncasa lu furnu conza e guasta idda diciva e ancora cchiù attenzioni ci mittiva. All’arba lu crivu già ‘n maniju, si cirniva la farina hiaurusa, si ‘mpastava lu pani di bon’ura, si famiava cu li suduri ‘n frunti, era un rituali ricurrenti, ‘Ntra n’-agnuni lu crivu e lu scupuni, la farina, lu livitu e lu sali, lu scanatutri, li steddi, la maidda, la pala ppujiata a ‘n’anguliddu. Era bunu la pani di ‘na vota! lu pani ‘ncuculatu già cunchiutu, chinu di giuggiulena e paparina, cummigghiatu sutta li cuperti ‘ncapu ‘na mangiata di farina. Quattru steddi jittati ni lu furnu chi alligrizza c’era a la sfurnata, niscivanu dorati chicchiredda e guastidduzzi belli profumati, si cunzava ancora callu, callu, cu un filu d’ugliu di la bona annata Era bunu lu pani di ’na vota! Stava friscu pi ‘na simana sana, quarchi auliva, ‘na sarda, ‘na cipudda, tirannu maccicuna cu gustu si mangiava. Chi hiauru si spandiva pi la strata, nni li vaneddi e intra li casuzzi lu pani callu e a latu dui favuzzi si jiva avanti pi tutta la jurnata. Chi gustu lu pani di ‘na vota! chi sustanza lu pani di na vota! Chi hiaru lu pani di ‘na vota! Era duci lu pani di ‘na vota!
|
ERA DOLCE IL PNE DI UNA VOLTA
Che nostalgia dei tempi andati! Tanti anni presto sono passati, ho impresso negli occhi e nella mente quei tempi antichi miseri ed importanti quando la donna era vera donna e sacrifici ne faceva tanti. Non c’erano palazzi e appartamenti come in questi tempi che sono andati avanti ma stalle, dammuso e casette, strade vecchie, vicoli e cortili. La donna, molto laboriosa ogni settimana faceva il pane in casa il forno aggiusta e guasta lei diceva e ancora più attenzione ci metteva All’alba con il setaccio in mano, si cerneva la farina odorosa, si impastava il pane di buon’ora si accendeva il forno con il sudore in fronte, era un rituale ricorrente. In un angolo il setaccio e lo scopone, la farina, il lievito, il sale, la spianatoia, la legna, la madia, la pala appoggiata in un angolino. Era buono il pane di una volta! il pane “ncuculatu” (forma data) lievitato, pieno di sesamo e semi di papavero, messo sotto le coperte con sopra una mangiata di farina. Quattro ceppi buttati dentro il forno che allegria c’era alla sfornata, uscivano panini dorati e pagnotte belle profumate, si condiva ancora caldo, caldo con un filo d’olio della buona annata. Era buono il pane di una volta! Stava fresco una settimana intera, qualche oliva, una acciuga, della cipolla, a bocconi con gusto si mangiava. Che odore si spandeva per la strada, nei vicoli e dentro le casette il pane caldo accompagnato con delle fave si andava avanti per tutta la giornata. Che gusto il pane di una volta! Che sostanza il pane di una volta! Che profumo il pane di una volta! Era dolce il pane di una volta!
|